Aan de buitenkant kun je zien dat jongens er anders uitzien dan meisjes. Kinderen ontdekken dat als ze heel jong zijn.
Maar er zijn meer verschillen. Niet alleen de buitenkant verschilt, ook de binnenkant:
- jongens hebben meer testosteron in hun lijf en dat heeft grote gevolgen voor hun binnenkant
- het testosteron maakt jongens energieker en beweeglijker. Kijk maar eens in een klas kinderen en let op de jongens die altijd stoeien en fysiek met elkaar bezig zijn.
- het testosteron zorgt voor een andere rijping die leidt tot een verschil in cognitieve, fysieke en emotionele ontwikkeling bij jongens en meisjes.
Jongensbrein vs meisjesbrein
De hersenontwikkeling verloopt gemiddeld genomen verschillend bij jongens en meisjes.
Bij de meisjes
- rijpt de linkerhersenhelft, waar het taalcentrum zich bevindt, eerder en ontwikkelen de verbindingen tussen links en rechts zich sterker
- ontwikkelen de woordenschat en het zich uitdrukken in taal eerder en sterker dan bij de jongens
- is de voorkeursmanier van sociale interactie praten en reflecteren
Bij jongens
- is de rechterhersenhelft, waar het epicentrum voor creativiteit en ruimtelijk en abstract denken zich bevindt, meer ontwikkeld.
- verlopen de rijping van de hersenen en de integratie van de hersenfuncties trager dan bij meisjes. Dat kan leiden tot problemen met schoolse vaardigheden.
- is de voorkeursmanier van sociale interactie fysiek met elkaar bezig zijn en dingen doen. Jongens praten niet met elkaar zoals meisjes en al helemaal niet over moeilijke dingen als gevoelens en emoties.
Jongens houden van doen
Meer testosteron heeft gevolgen voor het gedrag van jongens die zich meer fysiek uiten dan meisjes.
- ze zoeken uitdagingen, willen presteren, oplossen en houden van onderzoekend leren door trial en error.
- ze kunnen moeilijk stilzitten en zich concentreren in de klas wat op school tot problemen of frustratie kan leiden bij een jongen of zijn leerkracht.
- ze stoeien veel met elkaar omdat ze op die manier hun plek in de sociale orde ontdekken en vaststellen. Volwassenen hebben nogal eens last van dit drukke jongensgedrag.
- ze meten zich graag met elkaar op allerlei gebied en daarbij houden ze van regels en eerlijkheid. Dat kan behoorlijk doorschieten en soms obsessief worden.
- ze hebben minder oog voor veiligheid en risico’s en hun remming (inhibitie) ontwikkelt zich anders dan bij meisjes. Dat kan tot gevaarlijke situaties leiden.
Jongens zijn gevoelig
Jongens zijn behoorlijk gevoelig en dat herkennen veel moeders bij hun zoon.
- ze hebben een fysieke en vaak intuïtieve gevoeligheid voor hun omgeving, stemmingen of emoties
- ze kunnen moeilijker over gevoelens praten dan meisjes terwijl dat wel van ze verwacht wordt
- ze reageren op gevoelens vaak impulsief en intuïtief met externaliserend gedrag zoals slaan, schoppen of een brutale mond. Door die fysieke ontlading raken ze nare gevoelens sneller kwijt.
- ze zijn extreem gevoelig voor kritiek en sluiten zich snel af bij negatieve feedback. Bij complimenten groeit hun zelfbeeld want ze willen heel graag de beste, liefste of grootste zijn.
- ze geven niet zo gemakkelijk complimenten want daarmee degraderen ze zichzelf in de sociale rangorde
En als je zoon nu anders is
Tegelijk kan het voor elk individueel kind net wat anders verlopen want geen enkel kind is een gemiddelde jongen of meisje.
- voor elk kind geldt een unieke mix van sekse, gender, gezin, omgeving en gebeurtenissen in het leven
- als een kind zich anders ontwikkelt kan dat tot problemen leiden in de omgang met leeftijdgenoten en daarbij is extra ondersteuning van belang
- als jouw kind zich anders ontwikkelt is goede achtergrondinformatie van belang bij het overleggen op school over ondersteuning en begeleiding
De jongensmanier
Kennis over de verschillen tussen jongens en meisjes kan ouders, opvoeders en leerkrachten helpen een kind te zien in wie het werkelijk is en te zoeken naar passende oplossingen bij problemen. Daarbij kun je slim gebruik maken van jongenskwaliteiten zoals:
- bewegen
- uitproberen
- experimenteren
- onderzoeken
- fantaseren
- creativiteit
- abstract denken
Jongens zijn gevoelig voor complimenten en willen graag goed presteren of doelen halen. Daar maak ik dankbaar gebruik van in mijn werk met jongens.
Ik daag ze graag uit om te leren met vervelende emoties als angst, verdriet of boosheid om te gaan zonder in de problemen te komen. Of om hun extra energie te beheersen op een manier die bij hen past.
Als jij een zoon hebt die wel wat uitdaging of zelfbeheersing kan gebruiken, of als je wilt leren je opvoedingskwaliteiten bij je zoon handiger in te zetten, neem dan gerust contact op voor een bel-afspraak.