LET OP: vanaf 1-1-2023 verzorg ik geen ambulante begeleidingen meer op basisscholen
Door gedragsproblemen of sociaal-emotionele problemen kan het voorkomen dat een kind niet meer voldoende aan de onderwijstaken toekomt op school.
Het leren kan worden belemmerd of het gedrag kan een probleem opleveren voor het functioneren in de groep. Ik bied hulp op school bij het oplossen van deze problemen. Vaak bij problemen met jongens, maar ook meisjes begeleid ik op school.
Gedragsproblemen op school
Waar kinderen op de basisschool last van kunnen hebben is bijvoorbeeld:
- boosheid die het leren belemmert
- agressie naar andere kinderen
- weglopen uit de klas of van school
- motivatieproblemen bij het leren
- onderpresteren, bijvoorbeeld bij hoogbegaafdheid
- faalangst
- aandachtsregulatie of problemen met andere executieve functies
- ASS of ADHD waardoor het leren of het sociaal functioneren wordt belemmerd
Ik heb kennis en ervaring heb in het werken op scholen met :
- belemmerende gedragsproblemen als agressie, onderpresteren en demotivatie
- faalangst
- problemen met executieve functies als
- geheugen,
- plannen en organiseren,
- aandachtsregulatie
- begeleiding van kinderen met ASS of AD(H)D
Het onderwijszorgarrangement
De beschikbare mensen, middelen, kennis en tijd om een leerling met problemen op school passend te begeleiden is soms niet toereikend.
Scholen hebben dan de mogelijkheid om een onderwijszorgarrangement aan te vragen voor ondersteuning van een leerling, de leerkracht of een combinatie van beiden, door iemand van binnen de school of een externe professional zoals ik.
Over onderwijszorgarrangementen kun je meer lezen op de website van het samenwerkingsverband Utrecht PO.
De intern begeleider van de school en de ouders bespreken samen de aanvraag en het samenwerkingsverband beslist of er een arrangement wordt toegekend.
De begeleiding op school
Na toekenning van het arrangement wordt in het startgesprek met ouders, leerkracht(en), de intern begeleider en de ambulant begeleider het plan van aanpak voor de begeleiding besproken.
Daarna observeer ik de situatie in de klas en kom wekelijks naar de school om individueel met het kind op een afgesproken tijdstip buiten de klas te werken. Soms werk ik met groepjes kinderen als de situatie daarom vraagt. Wekelijks vindt mailcontact plaats met leerkracht(en) en ouders over de begeleiding.
De lijnen zijn kort en ik denk mee met het kind, de leerkracht en de ouders over het verbeteren van het functioneren in de klas. We werken toe naar een situatie waarin de school zelf weer toegerust is om de leerling verder te begeleiden.
Ouders zijn nauw betrokken bij dit traject en spelen vaak ook een actieve rol bij de verbeteringen. De begeleidingsperiode verschilt per situatie maar kan oplopen tot een half jaar of jaar.
Overleggen over mogelijkheden ambulante begeleiding school
Ben je een intern begeleider en zoek je ondersteuning voor een leerling of ben je een ouder en wil je overleggen over de situatie van je kind op school? Ik denk graag met je mee over mogelijkheden. Neem gerust contact op via mail of telefoon.